Lovendring for kjøp og salg av bruktbolig – hva betyr dette?
Stortinget har vedtatt endringer i den såkalte Avhendingsloven, som regulerer kjøp og salg av bruktbolig.
Hvilke konkrete endringer er vedtatt i avhendingsloven, og hva betyr det for deg som boligkjøper eller -selger? Her er noen viktige punkter:
- Den nye loven forbyr at bruktboliger selges med forbeholdet «som den er» eller «as is» som det også er kjent som.
- Selger blir pålagt å dokumentere tilstanden på boligen.
- Den nye loven strammer inn boligkjøperens undersøkelsesplikt.
Begge parter i boligsalget får altså et større ansvar fremover. På den ene siden vil selgere få en større opplysningsplikt. I tillegg vil autoriserte og kompetente takstmenn bidra til å avdekke eventuelle feil i en offentlig regulert tilstandsrapport. Forslagene vil motivere selger til å legge fram god dokumentasjon om boligens tilstand, istedenfor å sminke objektet for å få en høyere salgspris.
På den andre siden får kjøper ansvar for å sette seg inn i all informasjon om boligen, i salgsoppgaven, inkludert tilstandsrapporten. Kjøper kan ikke legge fram mangelskrav om feil som de kan forvente av boligens alder, byggemåte og synlige tilstand.
For at flere feil skal avdekkes før salg vil det bli høyere krav til tilstandsrapporter en hva det er i dag. Rapporter som «verdi- og lånetakster» vil ikke kunne benyttes som dokumentasjon ved salg. Med lovendringen blir takstmenn og tilstandsrapporter offentlig regulert, slik at flere feil ved boligen kan oppdages tidligere.
Takstbransjen har arbeidet for å innføre krav til at det i en bolighandel skal foreligge krav til dokumentasjon av tilstanden på salgsobjektet. Mange og store konflikter gjør at dagens bolighandel oppleves utrygg for mange. Vi mener at de nye reglene vil gi en tryggere bolighandel.